Een gids voor de ‘chiringuito’ strandbars in Barcelona

Chiringuitos

Als je op een gegeven moment op de stranden van Barcelona bent zul je ongetwijfeld de gek genaamde ‘chiringuitos’ zien – strandbars in de open lucht waar hapjes en dranken worden verkocht, een paradijs voor iedereen die achterover wil leunen en van een ontspannen locatie aan het water wil genieten. Muziek, mojito’s en tapas betekenen dat deze bars dag en nacht populair zijn, de hele zomer lang.

Wat zit er in een naam?

Ja, het is inderdaad een vreemd woord. De naam ‘chiringuito’ komt uit Zuid-Amerika. Boeren mengden vroeger koffie en suikerriet voordat ze het mengsel onderdompelden in kokend water. De stof die ontstond heette chiringo, en mensen die op het land werkten dronken dit tijdens de pauzes. De kraampjes waar de drank werd verkocht werden uiteindelijk ‘chiringuitos’ genoemd.

Vandaag de dag zijn chiringuitos een traditioneel en belangrijk kenmerk van badplaatsen in heel Spanje. Populair onder de lokale bevolking en bezoekers, was het het succes van de eerste chiringuito, geopend in Sitges in 1913, wat leidde tot de trend. De oorspronkelijke gebouwtjes waren vrij precaire bouwsels, gemaakt met een rieten dakbedekking met zand van het strand voor de vloer. Ze serveerden meestal visgerechten dat werd gegrild door de vrouwen van de visverkopers in een vernielde boot met een houtvuur dat brandde in het midden. Door de jaren heen hebben de chiringuitos zich ontwikkeld tot de strandbars die het nu zijn, maar ze hebben nog steeds een essentiële en rustieke uitstraling, en passen bij de omgeving.

Typisch Chiringuito tarief

Typish ChiringuitoGezien de ligging aan zee, zijn chiringuitos natuurlijk gespecialiseerd in zeevruchten. De meeste plekken hebben de gerechten echter uitgebreid zodat het niet beperkt blijft tot een visachtig menu – snacks, zoals broodjes en salades komen vaak voor, maar elke chiringuito zal zijn eigen gerechten hebben. De drankenkaart is meestal ook gevarieerd, met zowel de frisdrank en alcohol. Kijk uit voor orxata, een zoete drank die een beetje lijkt op melk, maar eigenlijk gemaakt is van tijger noten. Of je vindt het heerlijk of heel erg smerig, maar als het goed binnen te houden is, is het de ideale verfrissing op een hete dag.

Wees je ervan bewust dat de prijzen in chiringuitos vaak hoger zijn dan op andere plaatsen verder van het strand, maar nogmaals, je betaalt voor de sfeer.

Van schemering tot… schemering

Wanneer de zon onder gaat, komen de chiringuitos echt tot leven. Groepen van vrienden verzamelen zich voor een drankje, een hapje en om naar de bezoekende dj’s te luisteren. De gekoelde en vrolijke sfeer is de perfecte manier om te ontspannen aan het eind van de dag of om in een feeststemming te komen voor de rest van de nacht. Hoewel ze niet allemaal elke avond open zijn, blijven de meeste chiringuitos in de zomer open tot 2 uur ’s nachts in het weekend, en veel ervan organiseren ook feesten doordeweeks.

Namen om op te letten

Princesa23Princesa 23

Deze levendige chiringuito ligt op een uitgelezen plek op het bruisende strand van Barceloneta. Het menu is gevarieerd en hier kun je typisch Spaanse gerechten en een aantal internationale gerechten bestellen. Het is een geweldige plek om een ??paar cocktails bij de zee te nemen, terwijl je ontspant met lekkere achtergrondmuziek. Princesa 23 is ook een favoriet trefpunt op de late avond voor feestgangers die naar de nachtclubs in Port Olympic gaan.

Chiringuito Sol by Jen SFO-BCNChiringuito del Sol/Chiringuito del Mar

Dit duo is ook gevestigd op het strand van Barceloneta. Ze hebben hetzelfde menu met eenvoudige, lekkere gerechten, variërend van salades, pizza’s en quesadillas met hot dogs. Er is ook keuze uit frisdranken, koffie, wijnen, sterke dranken en cocktails. Stap uit bij het strand en pak als eerste wat ochtendzon mee bij het ontbijt hier op het grote terras om 10 uur. Je kunt tot laat in de nacht blijven, omdat de chill-out muziek die gedurende de dag wordt gespeeld langzaam het tempo opbouwt.

Mochima Bars by adriagraciaMochima Bars

Bekend als de belichaming van cool, hebben deze twee chiringuitos dezelfde eigenaars en ze liggen op de twee aangrenzende stranden, Mar Bella en Nova Mar Bella. Ook al is het verder van de centrale feestsfeer van het strand van Barceloneta en Port Olímpic, is dit toch een goede plek om naartoe te gaan tijdens de warme zomeravonden. Van juni tot november organiseren deze chiringuitos een gratis strandfeest elke zondag. Het eten is meestal Mexicaans, maar er zijn ook andere opties, zoals salades of tapas.

Via MoanaVai Moana

Op het strand Bogatell vind je dit deze relaxte kleine bar. Gedurende de dag kun je kiezen uit een verscheidenheid aan gerechten, zoals tapas, broodjes en tosti’s, weggespoeld met een cocktail. Als het avond wordt, komen de kaarsen naar buiten, waardoor de bar en de omgeving een zeer romantische sfeer krijgen.

El BierzoEl Bierzo

Deze chiringuito ligt op het Nova Icaria strand en is beroemd om zijn reggae muziek, in het bijzonder de Ragamuffin. De combinatie van Jamaicaanse klanken en strand zorgt voor een relaxte en vrolijke sfeer. Of je nu alleen maar komt om te ontspannen of om een van de vele strandfeesten bij te wonen die hier worden georganiseerd, je bent ervan verzekerd dat je een geweldige tijd zult hebben. Bestel een van hun beroemde mojito’s en geniet.

DockersDockers

Als je een plek zoekt waar je echt kunt relaxen, ga dan naar deze chiringuito op het Nova Icaria strand. Gedurende de dag staat het bekend om zijn rustige omgeving aan de kust. ‘s Nachts nemen de dj’s en live muziek het echter over en wordt deze plek volledig getransformeerd. Het eten op het menu bestaat voornamelijk uit salades, sandwiches, pizza’s en tapas en voor slechts drie euro voor het bier, is het succes verzekerd.

Chiringuito GroupEl Chiringuito Group

Deze bar aan het strand bevindt zich op het ontspannen Bogatell strand en legt de focus op zachte ambient muziek, wat goed aansluit bij de omringende atmosfeer. Ga lekker in een hangmat liggen met een natuurlijk vruchtensapje of, als je iets sterkers wilt, kun je kiezen voor een cocktail. Als je zin hebt om een hapje te eten, kun je kiezen uit hun gerechten in mediterrane stijl. Dit is een coole plek om naartoe te gaan als je een rustige avond met live muziek wilt en af ??en toe een optreden.

2 REACTIES

 1. Leuk artikel!
  Ik vond zelf Macarena Mar bij het Forum ook erg gezellig! Op zondag kun je daar goed feesten, met live DJ’s, lekkere cocktails, lounge banken.. 🙂

  • Hoi lieke!

   Dankje voor je comment. Macarena Mar klinkt
   zeker erg goed! Gelukkig hebben ze in Nederland
   Bloemendaal en hoef je dit niet helemaal te missen,
   al kan dat hier natuurlijk niet aan tippen.
   Fijne vakantie!

   Un Saludo Celine

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here